Na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, z czego w Polsce aż 9 mln ton (52 kg na osobę). Pod tym względem znajdujemy się w ścisłej, niechlubnej czołówce – zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Za znaczną większość – 60 proc. – wyrzucanego jedzenia odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych.
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, a najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Polacy co tydzień wyrzucają więc do kosza 50 zł. Rocznie daje to już 2,6 tys. zł, a więc tyle ile miesięczne wynagrodzenie w wysokości płacy minimalnej.
Wydział Kształtowania Środowiska serdecznie zaprasza do wsparcia zbiórki na podopiecznych Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Dokładając swoją cegiełkę do zbiórki internetowej informujemy, iż wpłacane...
Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 19 grudnia 1994 r. Dzień ten, jest obchodzony 16 września...
16 września w godzinach 10:00-16:00 na Polanie Lea w Lesie Wolskim odbędzie się Jurajski Piknik Edukacyjny Serdecznie zapraszamy do udziału w planowanych wydarzeniach. Program pikniku:...
Informujemy, że „Okienka życia” dla psa i kota działające w Klinice Weterynaryjnej ARKA przy ul. Chłopskiej 2a, oraz Hotelu Dla Psów SZARIKTON przy ul. Łużyckiej 111a, przyjmują tylko zwierzęta...
Uprzejmie informuję o planowanym przez Laboratorium Anteo sp. z o. o. pomiarze pola elektromagnetycznego na terenie wokół stacji w miejscowości Kraków, ul. ks. Pawlickiego 1....
W dniach 28.08-31.08.2023r. (z wyjątkiem soboty, niedzieli) Pracownicy akredytowanego laboratorium badawczego: Ośrodek badań i Analiz PP z Krakowa będą wykonywali pomiary poziomów pól...