Jak wynika z badań, pszczoły, mrówki i chrząszcze giną osiem razy szybciej niż ssaki, ptaki i gady. Zdaniem naukowców spadek liczebności owadów spowodowany jest rolnictwem nastawionym na zysk, nadużywaniem pestycydów oraz zmianami klimatycznymi. Owady to bardzo ważna grupa stworzeń żyjących na świecie – przynoszą korzyści wielu gatunkom, w tym ludziom.
Jeżeli nie zmienimy sposobu, w jaki produkujemy żywność, owady wyginą w ciągu kilku dekad. Skutki dla ekosystemu naszej planety będą co najmniej katastrofalne.
Dzień Żyrafy obchodzony jest w najdłuższy dzień w roku – 21 czerwca. Fundacja Ochrony Żyraf zdecydowała się właśnie na tę datę ze względu...
Oddychanie smogiem, w którym poza PM2,5 znajdują się także inny pyły, jak PM10, a także często benzo(a)piren, może powodować szereg negatywnych następstw....
Wydział Kształtowania Środowiska Urzędu Miasta Krakowa serdecznie zaprasza mieszkańców Krakowa w dniach 3-4 czerwca br. (piątek, sobota) na piknik rodzinny w Parku...
2 czerwca 2022 r. o godz. 17.00 w Klubie Tyniec przy ul. Dziewiarzy 7 odbędzie się spotkanie informacyjne na temat budowy Ośrodka Rehabilitacji Dzikich...
20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół który został ustanowiony przez ONZ z inicjatywy Słowenii. Święto to ma na celu podkreślić znaczenie pszczół...
Po raz piąty w Krakowie odbędzie się Wielka Lekcja Ekologii – w tym roku pod hasłem „Kraków w dobrym klimacie”. Dziś, 16 maja, w trakcie wydarzenia...