Światowy Dzień Jaja to święto obchodzone od 1996 roku w drugi piątek października- tegoroczna edycja wypada w piątek 14 października . Jego pomysłodawcą i koordynatorem jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), która w ten sposób chce podkreślić ważną rolę tego produktu w wyżywieniu ludzi na całym świecie, zwrócić uwagę na jego walory prozdrowotne oraz wszechstronność wykorzystania.
Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo. Korzyści zdrowotne jajek są ogromne. Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu; oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę. Ta unikalna gama cech oznacza, że jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia iw każdym wieku, od sportowców po naukowców. Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
Kupując jaka w sklepie należy zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce – PL i numery od 0 do 3 , które informują z jakiej fermy pochodzi jajko. Zero oznacza hodowlę w pełni ekologiczną – taką, gdzie kura chodzą swobodnie po podwórku od rana do wieczora, zjadają to co wygrzebią i są dokarmiane ekologicznymi paszami. Numer jeden oznacza, że kury znoszące te jajka żyją na wolnym wybiegu, który jest tylko częściowo ograniczony. Jajka z cyfrą dwa są z chowu ściółkowego. Kura przez cały czas jest w zamkniętym pomieszczeniu, ale ma swobodę ruchu. Niestety nie jest nigdy wypuszczana na zewnątrz. Jajka z cyfrą trzy znoszone są przez kury które nie dość, że nie wychodzą, to jeszcze cały czas są trzymane w klatkach – nie mogą się nawet poruszyć. Są karmione mechanicznie, a ich jedynym zadaniem jest zniesienie jak największej ilości jaj.
Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem, obchodzony 25 kwietnia, ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na szkodliwe skutki nadmiernego hałasu. Jest to problem,...
Oszczędzanie wody jest niezwykle ważne, ponieważ zapobieganie marnotrawstwu wody jest nie tylko odpowiedzialnym działaniem, ale także pomaga chronić nasze środowisko. Istnieje...
19 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czosnku, który upamiętnia tę popularną przyprawę o charakterystycznym zapachu i smaku. Czosnek jest nie tylko częstym dodatkiem...
Dzień Ziemi, znany również jako Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Ziemi, obchodzony jest co roku 22 kwietnia i jest największym świętem ekologicznym obchodzonym corocznie od 1970...
Światowy Dzień Gołębia obchodzony jest co roku 9 kwietnia, jako symboliczny dzień dedykowany tym pięknym i łagodnym ptakom, które od wieków...
Wydział Kształtowania Środowiska Urzędu Miasta Krakowa zaprasza przedstawicieli Spółdzielni Mieszkaniowych oraz Zarządców nieruchomości należących do Wspólnot Mieszkaniowych, na szkolenie z zakresu zarządzania zielenią na terenach...