1/3 WYPRRODUKOWANEJ ŻYWNOŚCI, TRAFIA DO KOSZA

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia który został ustanowiony przez ONZ. Z prowadzonych badań wynika, że aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, takich jak woda, (której już teraz brakuje w Polsce), nawozy, ludzka praca czy szkodliwe gazy powstałe w wyniku produkcji, przechowywaniu, transporcie czy podczas przygotowania jedzenia w restauracjach. 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.

W Polsce taki dzień jest szczególnie potrzebny, ponieważ  znajdujemy się na piątym miejscu w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Wyrzucamy jej aż 9 mln ton rocznie, co w przeliczeniu na jedną osobę wynosi 247 kg . Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce oraz wędliny. Szczególnie dotkliwe konsekwencje dla Polski ma fakt, że to rolnictwo odpowiada za wykorzystanie ponad 70% słodkiej wody, a już teraz mierzymy się z suszą i pustynnieniem.
Wobec powyższego, wnioski nasuwają się same – robiąc przemyślane zakupy przyczyniamy się do ochrony środowiska.

ekoaktualności

Wydarzenia i nowości ekologiczne

[ESC] lub kliknij