29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia który został ustanowiony przez ONZ. Z prowadzonych badań wynika, że aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, takich jak woda, (której już teraz brakuje w Polsce), nawozy, ludzka praca czy szkodliwe gazy powstałe w wyniku produkcji, przechowywaniu, transporcie czy podczas przygotowania jedzenia w restauracjach. 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzy Wydział Środowiska, Klimatu i Powietrza Urzędu Miasta...
Już w najbliższy weekend, 12 i 13 kwietnia, zapraszamy wszystkich miłośników natury do wzięcia udziału w spacerach przyrodniczych w malowniczym parku rzecznym Drwinka! To doskonała...
22 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ziemi – globalne święto przypominające o potrzebie troski o naszą planetę. W Krakowie nie kończymy jednak na jednym dniu! Przez cały tydzień...
Centrum Obywatelskie Centrum C 10 zaprasza na spotkanie, które odbędzie się w formie zdalnej za pośrednictwem platformy Zoom w poniedziałek 31 marca 2025 roku...
Światowy Dzień Recyklingu obchodzony jest co roku 18 marca. Dzień ten został ustanowiony w 1994 roku przez Biuro Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN)...
Krakowska Ekospalarnia jeszcze bardziej otwiera się na mieszkańców. Od kwietnia zwiedzanie ścieżki edukacyjnej w Zakładzie Termicznego Przekształcania Odpadów będzie możliwe we wtorki...