29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia który został ustanowiony przez ONZ. Z prowadzonych badań wynika, że aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, takich jak woda, (której już teraz brakuje w Polsce), nawozy, ludzka praca czy szkodliwe gazy powstałe w wyniku produkcji, przechowywaniu, transporcie czy podczas przygotowania jedzenia w restauracjach. 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Dokarmianie ptaków jest szczególnie istotne podczas mroźnych dni lub gdy na ziemi leży pokrywa śnieżna, która utrudnia dostęp do naturalnego pożywienia. Ptaki wtedy...
Jesień to czas przemieszczania się dzików, które poszukując pożywienia częściej pojawiają się w mieście. Spowodowane jest to m.in. zebraniem z pól upraw...
W sobotę, 9 listopada, o godz. 10.00, zapraszamy na wspólne sadzenie lasu. Dzięki zadaniu z budżetu obywatelskiego „Stwórzmy Wspólnie Las Krakowian” na Prądniku Białym przybędzie...
W dzisiejszych czasach, kiedy ochrona środowiska jest bardzo ważna, oszczędzanie energii cieplnej stanowi kluczowy element dbania o środowisko. Oszczędzanie energii cieplnej, przyczynia...
W Krakowie coraz częściej w mieście można zaobserwować przechadzające się lisy. Jest to efekt synantropizacji i synurbizacji, które związane są z utratą lęku tych...
Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Pierwsze obchody święta miały...