29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia który został ustanowiony przez ONZ. Z prowadzonych badań wynika, że aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, takich jak woda, (której już teraz brakuje w Polsce), nawozy, ludzka praca czy szkodliwe gazy powstałe w wyniku produkcji, przechowywaniu, transporcie czy podczas przygotowania jedzenia w restauracjach. 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Przed nami 11. edycja akcji sprzątania rzeki Dłubni. W niedzielę, 2 kwietnia, poza tradycyjnym sprzątaniem odbędzie się też „Spływanie i sprzątanie” szlakiem...
Godzina dla Ziemi WWF to akcja, która obchodzona jest na całym świecie w każdą ostatnią sobotę marca. Kojarzona jest głownie z tym, że w symbolicznym...
Urząd Miasta Krakowa w miesiącach styczeń – luty br. zrealizował anonimowe badanie ankietowe pn. „Porozmawiajmy o Krakowie w dzielnicach I-VII”. Celem badania było...
Rusza wyjątkowy cykl spacerów po parku rzecznym Drwinka. Zadanie jest realizowane dzięki projektowi zgłoszonemu przez mieszkańców w ramach budżetu obywatelskiego. Udział w spacerach jest...
14 marca swoje święto obchodzą jedne z najpiękniejszych owadów – kolorowe, delikatne motyle. Dzień Motyli ma nam zwracać uwagę na kwestie dbania...
W 2021 r. w związku z problemami dotyczącymi bytowania dzików na terenie Krakowa, miasto podjęło intensywne działania w zakresie odłowu dzików przy pomocy specjalistycznej odłowni sterowanej...