29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia który został ustanowiony przez ONZ. Z prowadzonych badań wynika, że aż 1/3 całej wyprodukowanej na świecie żywności nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia, które można by było zjeść ze smakiem. Razem z nim 1/3 zasobów zużytych w produkcji tego jedzenia, takich jak woda, (której już teraz brakuje w Polsce), nawozy, ludzka praca czy szkodliwe gazy powstałe w wyniku produkcji, przechowywaniu, transporcie czy podczas przygotowania jedzenia w restauracjach. 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Co roku 16 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej. Data ta została wybrana, aby upamiętnić podpisanie Protokołu Montrealskiego w 1987 roku,...
Fundacja Przestrzeń do życia serdecznie zaprasza do uczestnictwa w projekcie mającym na celu rozpoczęcie procesu inwentaryzacji drzew na terenie Krakowa i Małopolski. Celem inicjatywy jest podniesienie świadomości społecznej o istotnej...
Serdecznie zapraszamy 14 września 2024 roku w godzinach 10:00-16:00 do Lasku Wolskiego na Polanie Lea na wyjątkowe wydarzenie, które odbędzie się w ramach Święta Jury...
W sercu Krakowa, od 12 do 18 sierpnia 2023 roku, odbędzie się 7. edycja BNP Paribas Green Film Festival, międzynarodowego festiwalu filmów...
Wywodzi się ze stepów, ale po ich przekształceniu na obszary rolnicze, związał swoje występowanie z właśnie z terenami rolniczymi. Od lat 70. XX w. w całej...
Od kilku lat na terenach zielonych w Krakowie coraz częściej spotykane są inwazyjne gatunki rdestowców. Odpowiadamy, dlaczego należy je zwalczać i w jaki...