Światowy Dzień Jaja to święto obchodzone od 1996 roku w drugi piątek października- tegoroczna edycja wypada w piątek 14 października . Jego pomysłodawcą i koordynatorem jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), która w ten sposób chce podkreślić ważną rolę tego produktu w wyżywieniu ludzi na całym świecie, zwrócić uwagę na jego walory prozdrowotne oraz wszechstronność wykorzystania.
Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo. Korzyści zdrowotne jajek są ogromne. Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu; oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę. Ta unikalna gama cech oznacza, że jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia iw każdym wieku, od sportowców po naukowców. Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
Kupując jaka w sklepie należy zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce – PL i numery od 0 do 3 , które informują z jakiej fermy pochodzi jajko. Zero oznacza hodowlę w pełni ekologiczną – taką, gdzie kura chodzą swobodnie po podwórku od rana do wieczora, zjadają to co wygrzebią i są dokarmiane ekologicznymi paszami. Numer jeden oznacza, że kury znoszące te jajka żyją na wolnym wybiegu, który jest tylko częściowo ograniczony. Jajka z cyfrą dwa są z chowu ściółkowego. Kura przez cały czas jest w zamkniętym pomieszczeniu, ale ma swobodę ruchu. Niestety nie jest nigdy wypuszczana na zewnątrz. Jajka z cyfrą trzy znoszone są przez kury które nie dość, że nie wychodzą, to jeszcze cały czas są trzymane w klatkach – nie mogą się nawet poruszyć. Są karmione mechanicznie, a ich jedynym zadaniem jest zniesienie jak największej ilości jaj.
„Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę” (art. 1 ust....
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy obserwujemy sezonową migrację dzików. Z pól uprawnych, które znajdują się poza miastem, znikają płody rolne, a zwierzęta...
W dniach 02-10.11.2023 r. Pracownicy akredytowanego laboratorium badawczego: Ośrodek badań i Analiz PP z Krakowa będą wykonywali pomiary poziomów pól elektromagnetycznych emitowanych przez anteny...
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko...
Wydział Kształtowania Środowiska serdecznie zaprasza do wsparcia zbiórki na podopiecznych Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Dokładając swoją cegiełkę do zbiórki internetowej informujemy, iż wpłacane...
Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 19 grudnia 1994 r. Dzień ten, jest obchodzony 16 września...