Światowy Dzień Jaja to święto obchodzone od 1996 roku w drugi piątek października- tegoroczna edycja wypada w piątek 14 października . Jego pomysłodawcą i koordynatorem jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), która w ten sposób chce podkreślić ważną rolę tego produktu w wyżywieniu ludzi na całym świecie, zwrócić uwagę na jego walory prozdrowotne oraz wszechstronność wykorzystania.
Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo. Korzyści zdrowotne jajek są ogromne. Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu; oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę. Ta unikalna gama cech oznacza, że jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia iw każdym wieku, od sportowców po naukowców. Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
Kupując jaka w sklepie należy zwrócić uwagę na oznaczenia na skorupce – PL i numery od 0 do 3 , które informują z jakiej fermy pochodzi jajko. Zero oznacza hodowlę w pełni ekologiczną – taką, gdzie kura chodzą swobodnie po podwórku od rana do wieczora, zjadają to co wygrzebią i są dokarmiane ekologicznymi paszami. Numer jeden oznacza, że kury znoszące te jajka żyją na wolnym wybiegu, który jest tylko częściowo ograniczony. Jajka z cyfrą dwa są z chowu ściółkowego. Kura przez cały czas jest w zamkniętym pomieszczeniu, ale ma swobodę ruchu. Niestety nie jest nigdy wypuszczana na zewnątrz. Jajka z cyfrą trzy znoszone są przez kury które nie dość, że nie wychodzą, to jeszcze cały czas są trzymane w klatkach – nie mogą się nawet poruszyć. Są karmione mechanicznie, a ich jedynym zadaniem jest zniesienie jak największej ilości jaj.
Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzy Wydział Środowiska, Klimatu i Powietrza Urzędu Miasta...
Już w najbliższy weekend, 12 i 13 kwietnia, zapraszamy wszystkich miłośników natury do wzięcia udziału w spacerach przyrodniczych w malowniczym parku rzecznym Drwinka! To doskonała...
22 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ziemi – globalne święto przypominające o potrzebie troski o naszą planetę. W Krakowie nie kończymy jednak na jednym dniu! Przez cały tydzień...
Centrum Obywatelskie Centrum C 10 zaprasza na spotkanie, które odbędzie się w formie zdalnej za pośrednictwem platformy Zoom w poniedziałek 31 marca 2025 roku...
Światowy Dzień Recyklingu obchodzony jest co roku 18 marca. Dzień ten został ustanowiony w 1994 roku przez Biuro Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN)...
Krakowska Ekospalarnia jeszcze bardziej otwiera się na mieszkańców. Od kwietnia zwiedzanie ścieżki edukacyjnej w Zakładzie Termicznego Przekształcania Odpadów będzie możliwe we wtorki...