Na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, z czego w Polsce aż 9 mln ton (52 kg na osobę). Pod tym względem znajdujemy się w ścisłej, niechlubnej czołówce – zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Za znaczną większość – 60 proc. – wyrzucanego jedzenia odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych.
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, a najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Polacy co tydzień wyrzucają więc do kosza 50 zł. Rocznie daje to już 2,6 tys. zł, a więc tyle ile miesięczne wynagrodzenie w wysokości płacy minimalnej.
Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem, obchodzony 25 kwietnia, ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na szkodliwe skutki nadmiernego hałasu. Jest to problem,...
Oszczędzanie wody jest niezwykle ważne, ponieważ zapobieganie marnotrawstwu wody jest nie tylko odpowiedzialnym działaniem, ale także pomaga chronić nasze środowisko. Istnieje...
19 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czosnku, który upamiętnia tę popularną przyprawę o charakterystycznym zapachu i smaku. Czosnek jest nie tylko częstym dodatkiem...
Dzień Ziemi, znany również jako Światowy Dzień Ziemi lub Międzynarodowy Dzień Ziemi, obchodzony jest co roku 22 kwietnia i jest największym świętem ekologicznym obchodzonym corocznie od 1970...
Światowy Dzień Gołębia obchodzony jest co roku 9 kwietnia, jako symboliczny dzień dedykowany tym pięknym i łagodnym ptakom, które od wieków...
Wydział Kształtowania Środowiska Urzędu Miasta Krakowa zaprasza przedstawicieli Spółdzielni Mieszkaniowych oraz Zarządców nieruchomości należących do Wspólnot Mieszkaniowych, na szkolenie z zakresu zarządzania zielenią na terenach...