Na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, z czego w Polsce aż 9 mln ton (52 kg na osobę). Pod tym względem znajdujemy się w ścisłej, niechlubnej czołówce – zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Za znaczną większość – 60 proc. – wyrzucanego jedzenia odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych.
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, a najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Polacy co tydzień wyrzucają więc do kosza 50 zł. Rocznie daje to już 2,6 tys. zł, a więc tyle ile miesięczne wynagrodzenie w wysokości płacy minimalnej.
Co roku 16 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej. Data ta została wybrana, aby upamiętnić podpisanie Protokołu Montrealskiego w 1987 roku,...
Fundacja Przestrzeń do życia serdecznie zaprasza do uczestnictwa w projekcie mającym na celu rozpoczęcie procesu inwentaryzacji drzew na terenie Krakowa i Małopolski. Celem inicjatywy jest podniesienie świadomości społecznej o istotnej...
Serdecznie zapraszamy 14 września 2024 roku w godzinach 10:00-16:00 do Lasku Wolskiego na Polanie Lea na wyjątkowe wydarzenie, które odbędzie się w ramach Święta Jury...
W sercu Krakowa, od 12 do 18 sierpnia 2023 roku, odbędzie się 7. edycja BNP Paribas Green Film Festival, międzynarodowego festiwalu filmów...
Wywodzi się ze stepów, ale po ich przekształceniu na obszary rolnicze, związał swoje występowanie z właśnie z terenami rolniczymi. Od lat 70. XX w. w całej...
Od kilku lat na terenach zielonych w Krakowie coraz częściej spotykane są inwazyjne gatunki rdestowców. Odpowiadamy, dlaczego należy je zwalczać i w jaki...