Na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, z czego w Polsce aż 9 mln ton (52 kg na osobę). Pod tym względem znajdujemy się w ścisłej, niechlubnej czołówce – zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Za znaczną większość – 60 proc. – wyrzucanego jedzenia odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych.
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, a najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Polacy co tydzień wyrzucają więc do kosza 50 zł. Rocznie daje to już 2,6 tys. zł, a więc tyle ile miesięczne wynagrodzenie w wysokości płacy minimalnej.
Centrum Obywatelskie Centrum C 10 zaprasza na spotkanie, które odbędzie się w formie zdalnej za pośrednictwem platformy Zoom w poniedziałek 31 marca 2025 roku...
Światowy Dzień Recyklingu obchodzony jest co roku 18 marca. Dzień ten został ustanowiony w 1994 roku przez Biuro Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN)...
Krakowska Ekospalarnia jeszcze bardziej otwiera się na mieszkańców. Od kwietnia zwiedzanie ścieżki edukacyjnej w Zakładzie Termicznego Przekształcania Odpadów będzie możliwe we wtorki...
Marzec w Krakowskim Centrum Edukacji Klimatycznej (KCEK) to miesiąc pełen twórczych i edukacyjnych wydarzeń, które pozwolą mieszkańcom Krakowa na aktywne zaangażowanie się w tematykę...
Jesień to czas przemieszczania się dzików, które poszukując pożywienia częściej pojawiają się w mieście. Spowodowane jest to m.in. zebraniem z pól upraw...
Zaprasza wszystkich miłośników przyrody i historii na wyjątkową wycieczkę przyrodniczą po Swoszowicach, zorganizowaną z okazji Jubileuszu 610-lecia lokacji tej malowniczej miejscowości. Spotkanie odbędzie się...