Na całym świecie miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. W Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności, z czego w Polsce aż 9 mln ton (52 kg na osobę). Pod tym względem znajdujemy się w ścisłej, niechlubnej czołówce – zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej. Za znaczną większość – 60 proc. – wyrzucanego jedzenia odpowiedzialni są konsumenci z gospodarstw domowych.
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, a najczęściej wyrzucane jest pieczywo, owoce i wędliny. Polacy co tydzień wyrzucają więc do kosza 50 zł. Rocznie daje to już 2,6 tys. zł, a więc tyle ile miesięczne wynagrodzenie w wysokości płacy minimalnej.
3 lipca rozpocznie się nabór wniosków o dotację w ramach programu wspierania rodzinnych ogrodów działkowych funkcjonujących w Krakowie. Środki z budżetu miasta mogą zostać...
Już 28 czerwca 2025 roku na terenie Uniwersyteckiej Polikliniki Weterynaryjnej ul. Krakowska 2, Rząska w godz. od 11.00 do 16.00. odbędzie się kolejna...
„Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę” (art. 1 ust....
Zapraszamy do udziału w ankiecie dotyczącej najważniejszych działań, jakie powinna podjąć rzeczniczka ds. zwierząt w Krakowie. Zależy nam na tym, aby jej praca odpowiadała na realne...
Karmienie ptaków chlebem jest powszechną praktyką wśród wielu osób, jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że pieczywo nie jest właściwym składnikiem diety ptaków....
W ramach pokonywania 6 tys. kroków dziennie, zapraszamy Państwa do wspólnego sprzątania Zalewu na Piaskach. Na piątą edycję wyzwania Healthy Cities zaplanowano pięć akcji,...