19 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czosnku, który upamiętnia tę popularną przyprawę o charakterystycznym zapachu i smaku. Czosnek jest nie tylko częstym dodatkiem kulinarnym, ale również od wieków uznawany jest za skuteczne środek leczniczy.
Zdrowotne właściwości czosnku są szeroko znane i doceniane. Zawiera on wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, błonnik oraz przeciwutleniacze. Czosnek posiada również związki siarkowe, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Regularne spożywanie czosnku może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Ma on pozytywny wpływ na układ krążenia, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, co przełożyć się może na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Ponadto czosnek pomaga wzmocnić odporność organizmu, zwalczać infekcje, działa przeciwzapalnie, pomaga w trawieniu oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Nie jest to jednak środek bez skutków ubocznych – duża ilość spożytego czosnku może prowadzić do nieprzyjemnego zapachu z ust oraz do ewentualnych problemów ze żołądkiem u niektórych osób. Dlatego zaleca się umiarkowane spożywanie tej przyprawy.
Sięgajmy więc po czosnek nie tylko z powodu jego unikalnego smaku, ale przede wszystkim ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Świętujmy więc Międzynarodowy Dzień Czosnku, ciesząc się jego dobroczynnymi właściwościami!
Dokarmianie ptaków jest szczególnie istotne podczas mroźnych dni lub gdy na ziemi leży pokrywa śnieżna, która utrudnia dostęp do naturalnego pożywienia. Ptaki wtedy...
Jesień to czas przemieszczania się dzików, które poszukując pożywienia częściej pojawiają się w mieście. Spowodowane jest to m.in. zebraniem z pól upraw...
W sobotę, 9 listopada, o godz. 10.00, zapraszamy na wspólne sadzenie lasu. Dzięki zadaniu z budżetu obywatelskiego „Stwórzmy Wspólnie Las Krakowian” na Prądniku Białym przybędzie...
W dzisiejszych czasach, kiedy ochrona środowiska jest bardzo ważna, oszczędzanie energii cieplnej stanowi kluczowy element dbania o środowisko. Oszczędzanie energii cieplnej, przyczynia...
W Krakowie coraz częściej w mieście można zaobserwować przechadzające się lisy. Jest to efekt synantropizacji i synurbizacji, które związane są z utratą lęku tych...
Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Pierwsze obchody święta miały...