ZASADY PRAWIDŁOWEGO DOKARMIANIA PTAKÓW ZIMĄ. JAK ROBIĆ TO PRAWIDŁOWO?

Mamy już grudzień, za oknami spadła temperatura poniżej zera, ptakom które zostały w naszym kraju coraz trudniej znaleźć pokarm.

Każdy z nas może im pomóc przetrwać ten trudny dla nich okres –  dokarmiając je. Jednak musimy pamiętać, że zły pokarm, złe miejsce pozostawiania go może im bardziej zaszkodzić niż chłód na zewnątrz.

Poniżej kilka prostych zasad jak prawidłowo dokarmiać ptaki zimą.

Ptaki (gołębie, ptaki śpiewające, krukowate) dokarmiamy jedynie podczas mrozu. Nie należy zostawiać jedzenia bezpośrednio na parapetach i balkonach. Pokarm najlepiej pozostawić w karmnikach. Trzeba pamiętać, aby niezjedzony pokarm nie zapleśniał i nie zaszkodził ptakom, a także aby nim nie pożywiały się szczury i lisy.

Odpowiednim pokarmem są:

  • nasiona: słonecznik, pestki dyni – nieprażone, niesolone (dla sikor, łuszczaków, krukowatych, gołębi, dzięciołów);
  • zboża, kasze (dla gołębi, krukowatych);
  • niesolone orzechy (dla krukowatych, sikor);
  • surowa, niesolona słonina (dla sikor, krukowatych i dzięciołów);
  • gotowe mieszanki: kule tłuszczowe (dla sikor, dzięciołów);
  • owoce: np. pokrojone jabłka czy rodzynki (dla drozdów).

Ptaki wodne (kaczki, łabędzie) dokarmiamy jedynie podczas mrozu . Pokarm powinien znajdować się dalej od brzegu, aby nie zanieczyszczał zbiornika wodnego. Należy dbać o porządek w miejscu ich dokarmiania.

Jaki pokarm jest odpowiedni dla ptaków wodnych?

  • ziarna zbóż;
  • płatki owsiane;
  • niesolone pokrojone warzywa;
  • specjalna karma dla ptaków wodnych;

NIE NALEŻY KARMIĆ PTAKÓW CHLEBEM!

Jest szkodliwy dla ich układu pokarmowego, powoduje podrażnienia dróg pokarmowych, opuchliznę wątroby. Jest ubogi w wapń, zawiera nadmiar białka i węglowodanów. Przyczynia się do deformacji ostatniego stawu w skrzydle („anielskie skrzydło”) uniemożliwia ono ptakom latanie i doprowadza do śmierci.

Pieczywo w kontakcie z wodą szybko się psuje, a pleśń niekorzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Jakie produkty szkodzą ptakom?

  • sól;
  • zepsute jedzenie;
  • pieczywo (w nadmiarze może doprowadzić do poważnych schorzeń, dlatego najlepiej z niego zrezygnować).

 

     

    ekoaktualności

    Wydarzenia i nowości ekologiczne

    [ESC] lub kliknij