28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko wspaniały smak, różnorodność odmian, ale i bogata symbolika.
Celem święta jest promowanie spożycia jabłek w społeczeństwie poprzez promocję zalet jakie skrywa ten owocu. Jabłko jest bogatym źródłem witamin C, B1,B2, B3, B5, β-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg.
Ciekawostką jest to, iż nasz kraj należy do największych producentów jabłek w całej Europie, a co czwarte jabłko na staram kontynencie pochodzi właśnie z Polski.
Obecnie na świecie uprawia się ponad 10 tysięcy odmian uprawnych jabłoni, w Polsce około 60.
„Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę” (art. 1 ust....
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy obserwujemy sezonową migrację dzików. Z pól uprawnych, które znajdują się poza miastem, znikają płody rolne, a zwierzęta...
W dniach 02-10.11.2023 r. Pracownicy akredytowanego laboratorium badawczego: Ośrodek badań i Analiz PP z Krakowa będą wykonywali pomiary poziomów pól elektromagnetycznych emitowanych przez anteny...
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko...
Wydział Kształtowania Środowiska serdecznie zaprasza do wsparcia zbiórki na podopiecznych Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Dokładając swoją cegiełkę do zbiórki internetowej informujemy, iż wpłacane...
Międzynarodowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 19 grudnia 1994 r. Dzień ten, jest obchodzony 16 września...