28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Jabłko to najpopularniejszy owoc w naszym kraju i na świecie. Wpływ ma na to ma nie tylko wspaniały smak, różnorodność odmian, ale i bogata symbolika.
Celem święta jest promowanie spożycia jabłek w społeczeństwie poprzez promocję zalet jakie skrywa ten owocu. Jabłko jest bogatym źródłem witamin C, B1,B2, B3, B5, β-Karotenu, likopenu i wielu innych, minerałów (m. in. potasu, żelaza, cynku) czy błonnika roślinnego. Dzięki regularnemu spożywaniu jabłek walczymy z cholesterolem, wspieramy proces trawienia, poprawiamy urodę czy odżywiamy mózg.
Ciekawostką jest to, iż nasz kraj należy do największych producentów jabłek w całej Europie, a co czwarte jabłko na staram kontynencie pochodzi właśnie z Polski.
Obecnie na świecie uprawia się ponad 10 tysięcy odmian uprawnych jabłoni, w Polsce około 60.
Zapraszamy do udziału w ankiecie dotyczącej najważniejszych działań, jakie powinna podjąć rzeczniczka ds. zwierząt w Krakowie. Zależy nam na tym, aby jej praca odpowiadała na realne...
Karmienie ptaków chlebem jest powszechną praktyką wśród wielu osób, jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że pieczywo nie jest właściwym składnikiem diety ptaków....
W ramach pokonywania 6 tys. kroków dziennie, zapraszamy Państwa do wspólnego sprzątania Zalewu na Piaskach. Na piątą edycję wyzwania Healthy Cities zaplanowano pięć akcji,...
Dzięki recyklingowi szkła możemy ograniczyć zużycie piasku, dolomitu i sody. Opakowania szklane można przetwarzać nieskończoną ilość razy. Ponowne wykorzystanie jednej szklanej...
Zajęcia biegowe, tai chi, pilates, zdrowy kręgosłup, joga, treningi pod wykwalifikowanym okiem fizjoterapeuty, a także spacery przyrodnicze oraz wiele innych atrakcji – wszystko...
Prezydent Miasta Krakowa zwraca się z prośbą o racjonalne i przemyślane stosowanie środków chwastobójczych w przestrzeni publicznej. Środki ochrony roślin należy stosować w taki sposób,...